Pelastetaan Suomen Lapset riippumaton tutkija- ja lääkäriryhmä pyysi Suomen Ruokavirastolta tietoja hyönteisruuan turvallisuudesta, mutta ei saanut tyydyttäviä vastauksia.
Ruokavirastolla ei ilmeisesti ole itsellään turvallisuustutkimustuloksia vaan kuten muutkin Suomen virastot se viittaa Europan Neuvoston alaisten organisaatioden yleisluontoisiin linkkeihin.
Ruokaviraston pääjohtaja ei vastannut ainoaankaan konkreettiseen kysymykseen.
Se, että laitospotilailla on oikeus saada tietoa tarjottavasta ruoasta ei riitä, vaan pitää selvittää miten tämä oikeus toteutuu ja onko mahdollisuus saada korvaavaa ruokaa.
1. Kirje Ruokavirastolle 31.5.2025
Ruokavirasto
Pääjohtaja Leena Räsänen
Arvoisa Leena Räsänen
Ruokavirasto on julkaissut tiedotteen uuselintarvikkeesta, hyönteisjauhosta. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/elintarvikkeiden-alkutuotanto/elaimista-saatavat-elintarvikkeet/hyonteiset/usein-kysyttya-hyonteisruoasta/
Tähän tiedotteeseen liittyen haluamme kysyä lisää selvitystä seuraavasta asioista:
Kirjoititte:
”Hyönteiset ovat uusi vaihtoehtoinen proteiininlähde elitarvikkeissa, jonka kuluttaja voi halutessaan valita ruokavalioonsa. Hyönteisiä ei kuitenkaan voi nauttia tietämättään.”
Kysymys 1: Mikäli laitoksissa käytetään ruokaa, johon on lisätty hyönteisjauhoja, tuleeko laitosasukkaille/ -potilaille siitä tiedottaa ja miten he voivat olla varmoja ettei laitosruoka sitä sisällä?
Kirjoititte:
”Onko hyönteisruoan tarjoamiselle rajoituksia esimerkiksi lapsiperheissä?
– Ruokavirasto ei ole antanut ohjeistusta tai suositusta hyönteisruoan sopivuudesta eri väestöryhmille eli esimerkiksi lapsille.
Kysymys 2: Miten voidaan varmistaa sen, että kyseinen ruoka on lapsille turvallista? Tällä hetkellä lapsilla on runsaasti ruoansulatusongelmia, kuten esim. ruoka-allergiat ja -intoleranssit. Erityisesti meitä kiinnostaa tietää miten hyönteisjauhoa sisältävää ruokaa voidaan välttää lastentarha- ja kouluruoissa?
Onko olemassa turvallisuusdataa näistä ruoista ja onko teillä kenties tutkimustuloksia? Missä ja kenen toimesta kyseinen ruoka on tutkittu ja millainen koe-asetelma on ollut?
Kirjoititte:
”Voivatko hyönteiset aiheuttaa allergiaa?
– Allergia hyönteisruoalle on mahdollinen. Ruoka-allergeenit ovat proteiineja. Kuten muillekin ruoan proteiineille, myös hönteisproteiineille voi herkistyä.”
Myös kirjoititte:
”Saako hyönteisrasvaa tai hyönteisestä erotettua proteiinia käyttää elintarvikkeisiin?
– Ei. Hyönteiset tulee käyttää kokonaisina.”
Kysymys 3: Ensiksi viittasitte proteiineihin mutta samalla kirjoititte, että kyseessä on koko hyönteisestä tehty jauho. Hyönteinen sisältää myös kitiiniä (chitin) joka on kova polysakkaridi, jota ihmisten ruoansulatusentsyymit eivät pysty pilkkomaan, sekä ekdysteroideja (hyönteishormoneja), joilla voi olla hormonaalisia vaikutuksia ihmiskehossa. Ovatko nämä aineet poistettu hyönteisjauhosta, tai onko em. aineiden terveysvaikutuksia tutkittu?
Jos on, niin voitteko lähettää tutkimustulokset vastauksena tähän kirjeeseen?
Kirjoititte:
”Viime aikaisen EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti siirtymäaikana sallittuja kokonaisia hyönteisiä tulisi saada tuottaa ja käyttää kaikissa EU-maissa, ellei jäsenmaiden kansallinen lainsäädäntö sitä estä.”
Kysymys 5: Miksi päätös on tehty EU tuomioistuimessa? Miksi Suomessa tarvitaan tällainen uuselintarvike? Ovatko Suomen lainsäätäjät käsitteleet mahdollisia riskejä, varsinkin lapsille?
Yhteenvetona haluamme ilmaista suurta huolestuneisuutta siitä, että Suomessa ruvetaan käyttämään hyönteisjauhoja, joille annetaan nimi uuselintavike. Olemme erityisen huolissa lapsista, joille tällainen ”ruoka” voi aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja.
Siksi olemme kiinnostuneita turvallisuusraporteista, joissa on huomioitu mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset ihmisissä.
Ystävällisesti
Pelastetaan Suomen Lapset riippumaton tutkija- ja lääkäriryhmä.
puolesta
Tamara Tuuminen, MD, PhD, erikoislääkäri, dosentti
Helsingissä 31 toukokuuta 2025
2. Leena Räsäsen vastaus
Kiitos kysymyksistänne!
Hyönteisten käytön turvallisuutta elintarvikkeena on arvioinut European Food Safety Authority (EFSA). Lisätietoa tieteellisistä tutkimuksista löydätte EFSA:n verkkosivuilta, esim. https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations ja https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/e200910 jne. EFSA:n tieteelliset arvioinnit ovat olleet perustana hyönteisten elintarvikekäyttöä koskevalle Euroopan unionin lainsäädännölle. Kansallista lainsäädäntöä tästä ei ole.
Ruokaviraston verkkosivuilla on lisätietoa aiheesta lainauksienne lisäksi mm. seuraavan linkin takana:
Laitoksen asukkailla tai potilailla on oikeus saada tietoja tarjottavasta ruoasta.
Ystävällisin terveisin
Leena Räsänen
3. Yhteenveto vastauksesta:
Ruokaviraston pääjohtaja Leena Räsänen on vastannut esitettyihin kysymyksiin viittaamalla Euroopan neuvoston alaisiin organisaatioihin ja heidän sivultaan löytyviin linkkeihin. Viitatulta EFSA:n sivulta turvallisuustutkimustietoa ei löydy vaan siinä oli samat huolet kuin PSL:n kirjeessä. Tämän lisäksi sähköposti on tarkoitettu vain journalisteille: press@efsa.europe.eu (only if you are a member of a press)

Ermolaos Ververis, EFSA:n kemisti ja elintarviketutkija, koordinoi ensimmäistä hyväksyttyä lausuntoa hyönteisistä uuselintarvikkeina. Hän sanoi: ”Hyönteiset ovat monimutkaisia organismeja, mikä tekee hyönteisperäisten elintarvikkeiden koostumuksen karakterisoimisesta haasteellista. Niiden mikrobiologian ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää, kun otetaan huomioon myös se, että koko hyönteistä kulutetaan.”
Erilaisia hyönteisperäisiä elintarvikkeita kutsutaan usein ruokavalion proteiinin lähteiksi.
”Hyönteisten valmisteet voivat sisältää runsaasti proteiinia, vaikka todelliset proteiinipitoisuudet voidaan yliarvioida, kun läsnä on kitiiniä, joka on hyönteisten ulkopuolisen luuston pääkomponentti. Kriittisesti monet ruoka-aineallergiat liittyvät proteiineihin, joten arvioimme, voiko hyönteisten nauttiminen laukaista allergisia reaktioita. Nämä voivat johtua yksilön proteiiniherkkyydestä tai ristireaktioita muille tekijöille esim. hyönteisrehusta peräisin oleville allergeeneille esim. gluteenille”.
”Työ on haastavaa, koska tiedon laatu ja saatavuus vaihtelevat ja hyönteislajeissa on paljon monimuotoisuutta.” On myös muita ei-tieteellisiä syitä, miksi uuselintarviketyö on haastavaa.
Otamme uudestaan yhteyttä Ruokavirastoon ja pyydämme konkreettiset turvallisuustutkimustulokset.
4. Kirje Ruokavirastolle 3.6.2025
Ruokavirasto
Pääjohtaja Leena Räsänen
Arvoisa Leena Räsänen,
Kiitos vastauksestanne 2.6.2025. Olen katsonut viittaamanne EFSA:n sivut mutta turvallisuustutkimustietoa en ole sieltä löytänyt. Kuten kirjeessämme on esitetty, EFSA:n tutkijoilla on huoli samoista asioista. Kts esimerkki alla. Tämän lisäksi sähköposti on tarkoitettu vain journalisteille: press@efsa.europe.eu (only if you are a member of a press)

Ermolaos Ververis, EFSA:n kemisti ja elintarviketutkija, koordinoi ensimmäistä hyväksyttyä lausuntoa hyönteisistä uuselintarvikkeina. Hän sanoi: ”Hyönteiset ovat monimutkaisia organismeja, mikä tekee hyönteisperäisten elintarvikkeiden koostumuksen karakterisoimisesta haasteellista. Niiden mikrobiologian ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää, kun otetaan huomioon myös se, että koko hyönteistä kulutetaan.”
Erilaisia hyönteisperäisiä elintarvikkeita kutsutaan usein ruokavalion proteiinin lähteiksi.
”Hyönteisten valmisteet voivat sisältää runsaasti proteiinia, vaikka todelliset proteiinipitoisuudet voidaan yliarvioida, kun läsnä on kitiiniä, joka on hyönteisten ulkopuolisen luuston pääkomponentti. Kriittisesti monet ruoka-aineallergiat liittyvät proteiineihin, joten arvioimme, voiko hyönteisten nauttiminen laukaista allergisia reaktioita. Nämä voivat johtua yksilön proteiiniherkkyydestä tai ristireaktioita muille tekijöille esim. hyönteisrehusta peräisin oleville allergeeneille esim. gluteenille”.
”Työ on haastavaa, koska tiedon laatu ja saatavuus vaihtelevat ja hyönteislajeissa on paljon monimuotoisuutta.”
On myös muita ei-tieteellisiä syitä, miksi uuselintarviketyö on haastavaa.
Minulla on edelleen samat kysymykset, joihin etsin konkreettisia vastauksia ja joita olen nostanut esille ensimmäisessä kirjeessä (31.5.2025)
- Löytyykö turvallisuustutkimustietoa, että kokonaisesta hyönteisestä valmistettu hyönteisjauho on turvallinen, huomioiden sen sisältämä kitiini ja ekdysteroni?
- Miksi päätös on tehty EU tuomioistuimessa?
- Miksi Suomessa tarvitaan tällainen uuselintarvike?
- Ovatko Suomen lainsäätäjät käsitelleet mahdollisia riskejä, varsinkin lapsille?
- Onko olemassa pöytäkirjoja em. käsittelyistä?
Ystävällisesti
Pelastetaan Suomen Lapset riippumaton tutkija- ja lääkäriryhmä.
puolesta
Tamara Tuuminen, MD, PhD, erikoislääkäri, dosentti
Helsingissä 3 kesäkuuta 2025